Sveriges närvaro i Afghanistan

Ja, det diskuteras hejdlöst om Sveriges militära styrka ska tas hem eller stanna kvar. Inte minst nu när en ung soldat omkom i Afghanistan och säkerhetsläget försämras.. Det ser ut att vara en svår fråga utan vidare lätt lösning. Man varnade om detta redan under valnatten då man sa att Sverigedemokraterna kunde avgöra genom att, som de själva säger, rösta med de rödgröna om att ta hem den svenska styrkan. Den här frågan kommer alltså, tror jag, bli ett litet kvitto på hur den svenska regeringen kommer fungera med Sverigedemokraterna med sin vågmästarroll.

Som det ser ut idag har vi det rödgröna blocket å ena sidan som vill avveckla de svenska styrkorna med början våren 2011, och alliansen å andra sidan som vill ha kvar våra svenska styrkor. Det finns otroligt mycket problematik runt omkring denna fråga eftersom vi dels har familjeperspektivet, att soldaterna faktiskt har anhöriga som bönar och ber om att de ska få komma hem. Sedan pratas det om solidaritet. Väldigt mycket ifrån Lars Ohly's håll. Min fråga är: vad är egentligen solidariskt i denna fråga? Alla vill ha fred, givetvis, det är inget snack om saken att vi strävar mot fred i Afghanistan.
Enligt mig bör man komma ihåg att det är krig i Afghanistan, det är öppna eldstrider i landet. Det finns inget stabilt, långsiktigt hållbart styre i landet. Jag kan absolut inte förstå hur det kan vara solidariskt att lämna Afghanistan, vi ska komma ihåg att landet är helt slaget i spillror. Vi vet att Afghanistan inte är en trygg "arbetsplats" på något sätt, det är väldigt farligt. Men vi måste tänka att det finns kvinnor, barn och andra utsatta människor som faktiskt bor och lever där. Därför är det så viktigt med vår svenska närvaro i landet för att öka tryggheten och försvåra för talibanerna att få total makt över Afghanistan och det vore otroligt osolidariskt att vända dessa utsatta och rädda människor ryggen och avveckla styrkorna.
Det pratas också om att ersätta militärt bistånd med humanitärt. Det är en bra tanke, en mycket bra idé, men den går inte att genomföra i och med det osäkra läget. Det finns inga hjälp konvojer som tar sig förbi talibanerna och fram till behövande och det finns nästan inga hjälporganisationer som vill vara kvar i Afghanistan ifall den utländska närvaron skulle försvinna från landet och talibanerna skulle få härja fritt. Läget måste stabiliseras innan styrkorna kan avvecklas och innan det räcker med humanitärt bistånd.
Jag tycker verkligen att det vore osolidariskt att ta hem våra styrkor från ett land i spillror. Bara för att vi har militär närvaro betyder inte det att vi inte främjar fred, tvärtom. Det som behövs i Afghanistan är ett stabilt och folkvalt styre och minska den talibanska makten och korruptionen i Afghanistan. När vi uppnått det kan vi avveckla vår styrka och ersätta vårt militära bistånd med humanitärt för att bygga upp skolor, myndigheter och institutioner för att åter bygga upp Afghanistan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0